lauantai 1. joulukuuta 2018

Pohdintoja ja joulukuun ensimmäinen päivä

Torstai (29.11.) Niin se alkaa olla marraskuu lusittu ja pian koko vuosi. Pakkanenkin laski ja lämpötilat on plussalla, mutta yhtä kylmää on yhä, koska hervoton tuuli. Tallille ehdin kerrankin juuri ja juuri valoisalla eli ehdin hakea Korpun ilman otsalamppua, mutta pimeällä startattiin lenkille. Tällä kertaa valjastin sen taas vaihteeksi, kun taluttaen ollaan pari päivää lenkkeilty tai ei olla liikuttu lainkaan. Liian kevyttä elämää paksukaiselle siis. Varsinkin kun nyt, kun oljen syöttö on loppu, koska verkotettu paali, näyttäisi lihominen taas alkaneen. Syövät toki hitaammin, kuin ilman verkkoa, mutta koska tämän vuoden sato on vähintään yhtä sokerista kuin viime vuotinen, niin ei se muuta tarvi. Olkea on kyllä tarjolla, mutta ei kai se nyt kelpaa, jos makeaa heinää on kokoajan saatavilla. Saa nähdä, miltä se näyttää keväällä. Laitumelle ei varmaan enää kyllä uskalla laittaa, kun jo nyt on taas harjamarto alkanut paksuuntua.

Kärryt siis perään ponille ja lenkille mars. Kovin pitkää lenkkiä tuolla kylmässä tuulessa ei oikein pysty tekemään, koska kuski paleltuu. Varsinkin kun tänään tuntui tuuli käyvän kerrankin pellon suunnalta, joten voima oli todellakin aika hurja. Usein tuulee metsän puolelta, eikä se silloin puhalla tuohon tielle, jonka toisella puolella on metsä ja toisella pelto. Tällä kertaa käveltiin noin kolmen vartin verran, osittain epätasaisessa maastossa, kun kantattiin pieniä pätkiä metsän puolella. Hiki siinä kyllä Korpulle tuli, koska kärry on raskas ja metsässä sitä saa kiskoa ihan tosissaan. Harmi, kun tiet on niin kovia, ettei oikein arvaa hölkkäillä. Uudet bootsit on kuitenkin jo ensi viikolla täällä, tänään sain sähköpostia, että tilausten käsittely on aloitettu. Saavat ne viimeistään maanantaina matkaan. En malttaisi kyllä millään odottaa.


Poni söi taas sisällä, kääriytyneenä Limpun vanhaan villaloimeen, joka on sille ihan sopiva. Tuosta luukusta se on yrittänyt erinäisiä kertoja poistua karsinasta, nyt onneksi tyytyy vain katselemaan vapauteen.

Perjantai (30.11.) Talliton päivä, koska myrsky jatkuu ja väsyttää ja tulee halvemmaksi pysyä kotosalla, kuin raahautua väkisin tallille. Koirat vain pääsivät tänään lenkille. Ensin oli ajatus käydä vain pieni pyörähdys lähitiellä, mutta koska tuli tilanne, tehtiinkin pidempi lenkki. Auto siis tuli vauhdilla takaa, huusin koiria, mutta vain Peikko tuli. Noah tuli vasta monen huudon jälkeen, kun auto oli jo mennyt ohitseni, jolloin oli vähällä jäädä sen alle. Onneksi kuski oli tuttu ja oli havainnut tilanteen ja ehti jarruttaa. Ei tuolla koskaan ketään liiku ja Noah tulee aina vähän liiankin hyvin kutsusta luokse. Miksi siis ei nyt. Epäilen siinä lähitalon nartulla olevan juoksut ja koska se käytetään tarpeillaan vain ihan siinä talon nurkilla, niin onhan siinä hajuja. Sen verran kuitenkin nyt hermostuin, että rauhoiteltiin tilanne lenkkeilemällä pidempään. Hyvin tulivat taas molemmat puolesta sanasta luokse, kun ensin olivat joutuneet kilometrin verran olemaan hihnassa tuossa ison tien varressa.

Tänään sain sähköpostia, että bootsit on lähetetty. Nyt sitten vain toivotaan, että posti hoitaa hommansa kuten kuuluukin. Ja toivotaan myös, että bootsit on passelit. Koko kun ei ihan ollut yksinkertainen juttu valita. Olisi varmaan ollut fiksua tilata ensin kokeilupakkaus, mutta kun en malttanut odottaa yhtään pidempään, niin näillä mennään nyt. Takasiin siis tulee numeron pienemmät kuin eteen, kun en uskaltanut eteen tilata samaa kokoa, vaikka ne saattaisivatkin mahtua, kun hiukan fiksaa kavioita vielä ennen sovitusta. Vaan sitten ne taas olisivat niin naftit, ettei paljoa kavion kasvulle olisi varaa ja kun tällä hetkellä tilanne kuitenkin on se, että kaviot on varpaalta kuluneet ja taas sivuilta vastaavasti levinneet, niin nehän muuttuu, viimeistään kun maa pehmenee. Ihan kaikkeen kun ei vuolullakaan voi vaikuttaa, vaikka toki vuolu auttaa kavioita kehittymään oikeaan suuntaan. On tämä vaan mielenkiintoista. Oli muuten kiva huomata, että jotain olen tässä vuosien varrella kavioista oppinut. Katsoin siis videon bootsin sovituksesta pituuttaan leveämpään kavioon, kuten Korpulla on, ja ihan sama ajatus oli minullakin ollut kuin ammattilaisellakin. Ammattilainen toki osaa selittää miksi, minä menen lähinnä mutulla, kun olen oppinut vähän kantapään kautta ja kokeilemalla, mikä vaikuttaa mitenkin. Toki olen asiaa myös opiskellut ja kysellyt kengittäjältä aina kun tarve on ollut ja hyvin on Korppukin kasvanut, vaikka lähes kokonaan olen kaviohuollon itse hoitanut alusta asti.


Ei nyt muutakaan kuvaa ollut...

Kaviot on sitäpaitsi pikku hiljaa alkaneet muuttua muutenkin, kun jäsenet on järjestyksessä. Jäsenkorjaus on nimittäin vaikuttanut todella moneen asiaan, nyt kun näin kolmen hoitokerran ja muutama kuukausi viime kerran jälkeen ajattelee. Viimeksihän tehtävää ei ollut, nyt varmaan taas saisi katsoa läpi. Ei siinä nytkään mitään suurta ole, mutta jotain pientä olen huomannut, mitä en ihan oikein osaa selittääkään. Pahin ongelmahan sillä oli takareisien jumittaminen, joka taas vaikutti lanneselkään. Lanneselässähän sillä oli ihan lautasen edessä selvät kohoumat, mitkä sulivat kun reisien jumit saatiin auki. Ahkerasti käytin Arnikaa kankuissa aina rankemman kärrylenkin jälkeen ja tilanne pysyikin hyvänä, kunnes jumitti itsensä mutaisessa tarhassa. Tästäkin selvittiin itsehoidolla, mutta ihan ei ehkä kaikkea osattu hoitaa, josta syystä olisi hyvä se katsoa, kunhan lumi tulee maahan. Jos tulee. Nyt ollaan liikuttu vähemmän ajaen ja enemmän taluttaen ja kevyempiä kärryjäkin ollaan hiukan käytetty. Tilanne onkin pysynyt aika hyvänä. Ratsastusjutut on olleet tauolla nyt kuukauden verran, mutta niihinkin palaillaan pikku hiljaa, kunhan uudet töppöset ensi viikolla saapuvat.

Kakkinensa aika paljon on muuttunut käsittelyjen jälkeen, vaikka takapakkiakin on tullut. Ensinnäkin takaset ei käänny enää kummallisesti joka askeleella. Mistä taas johtuu, että ne kuluvat tasaisemmin, eikä ne enää ole ulkosyrjältä lintassa niin kuin ennen. Etuset kuluu tasaisemmin myös ja enemmän varpaalta kuin sivuilta, eikä kannatkaan ole karanneet enää alle. Askellajitkin pysyvät paremmin, eikä siirtymissä enää tule tölttiaskelia ollenkaan niin helposti. Ympyrällä liikkuminenkin on helpompaa ja liikkeet näyttää puhtailta myös juoksuttaessa. Se ei myöskään ole enää hangannut lonkkiaan, kuten on tehnyt lähes kokoajan meillä ollessaan. Sekin siis johtui kankkujumeista mitä todennäköisemmin. Tai sitten ei, mutta ainakin se on poissa nyt. Ei voi olla kuin tyytyväinen.




Tänään oli kaunis ja aurinkoinen päivä, joulukuun ensimmäinen. Tuuli tosin oli myrskylukemissa ja koska lämpötilat on olleet nollan huitteissa, kylmää on. Tallille kuitenkin reippaana yhdentoista aikaan. Ensin lannan lappausta parin hyvinkin osallistuvat ponin kanssa. Vaikka kyllä ne välillä leikkivät keskenäänkin, mutta silloinkin ihan vieressä. Siitä sitten oma mukaan. Taas viriteltiin kärryt perään ja painuttiin baanalle. Ei tuolla kauaa pysty kärryillä istuskelemaan, mutta kunhan edes vähän, jotta saa poni liikuntaa. Tänään käytiin viiden kilometrin lenkki kävellen. Pari pientä hölkkäpätkää pehmeämmissä paikoissa, muttei niistä muutamaa sataa metriä enempää kertynyt. Ja taas pyörähdettiin pari pientä lenkkiä myös metsäpoluilla. Ponille tuli hiki, kuskille hervottoman kylmä. Ruoan Korppu söi taas tallissa, missä oli tällä kertaa ihan yksin, mutta kuitenkin yhtä rauhallisesti kuin seurassakin. Ruokaan erehdyin heittämään taas vähän suolaa, eikä se oikein maistunut. Pitkin hampain söi kuitenkin melkein kaikki.




Tallilta tullessa lähdin heti koirien kanssa lenkille, kun kerrankin ehdin vielä valoisalla. Sitäpaitsi paremmin lämpeni, kun liikkui. Olisi varmaan myös käynyt niin, että olisi iskenyt lorvikatarri, eikä olisi tullut enää lähdettyä mihinkään. Ei me pitkällä käyty nytkään, mutta koirat juoksivat aikalailla, joten riittänee tälle päivälle. Pimeää oli jo takaisin tullessa.

Nyt näyttäisi viimein satavan lunta. Ensimmäistä kertaa tänä talvena on täälläkin maa valkoisena. Vielä sitä ei paljoa ole, mutta toivottavasti tulee lisää. Kunnon talvea ja valkoista joulua odotellessa.. Niin ja talvilomaa kans!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti