sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Talvi tekee tuloaan

Maanantai ja lokakuun ensimmäinen päivä. Illat pimenee ja kelit kylmenee. En tykkää. Vaan tämä päivä oli vielä hämmästyttävän lämmin, kun mittari näytti reippaasti yli kymmenen asteen. Viikonloppuna oli kylmää, pakkasyökin, joten hiki meinasi tulla taas tottumattomalle.

Pihatolta suljettiin laitumen portti, ja karsina-asukki muutti talliin, joten kun paksukaisilta loppui omaehtoinen liike, on pakko tarjota ohjattua liikuntaa sitten vastaavasti enemmän. Korppu siis narun päähän ja lenkille koirien kanssa. Sitä ennen mittasin mahanympäryksen painomittanauhalla, ettei pääse huomaamatta ainakaan enää lihomaan. Järkytys oli suuri, kun painoa oli tullut puolessa vuodessa lisää liki sata kiloa. Ei naurata. Nyt on heinä "lantrattu" oljella, kun on niin sokerista ja väkkärithän on pudotettu minimiin jo aikaa sitten. Eli nyt saa vain kivennäiset (MetaVital+), chiaa 0,5dl parantamaan aineenvaihduntaa (toimii!), msm ja Amequ Omega-3 Kraftur 1-2dl, kun muuten jää chiat syömättä. Rankemman kärrylenkin jälkeen saattaa saada himppasen myös hamppua max 1dl. Toivotaan, että tapahtuu edes jotain. Jos nyt ainakin lakkaisi lihomasta, niin se olisi jo jotain.




Tehtiinkin ihan kunnon lenkki metsässä ja kyläteillä. Aikaa kului pari tuntia ja hiki taisi olla kaikilla enemmän tai vähemmän. Korppu oli kiukkuinen kuin pieni ampiainen ja hyökkäili Noahin kimppuun ihan urakalla, aina kun se sattui riittävän lähelle. Hassu poni. Kai sitä ottaa päästä, kun laitumelle ei enää ole asiaa. Siellä ne molemmat jonottavat portilla aikansa kuluksi ja toivovat ihmettä. No, eivätpähän ainakaan ole syömässä. Muuten se vaikuttaa viihtyvän uuden kaverinsa kanssa kyllä.

Tiistaina oli sitten kunnon hikilenkin vuoro. Vapaapäiviä ei ole enää paljon varaa pidellä. Paitsi jos sataa tai keli on muuten huono tai on muuta menoa. Muuten mennään kaavalla neljänä päivänä viikossa kunnon töitä eli kärryttelyä lähinnä ja kolmena päivänä narulenkkeilyä. Joskus saattaa joku kärrylenkki vaihtua ratsujuttuihin. Ja vaihtuukin, kun niitäkin hommia vaan täytyy treenata.




Tehtiin sellainen noin 7km lenkki, josta hölkkäiltiin melkein puolet. Hiki tuli, niin kuin oli tarkoituskin. Ihan hyvin meni muutenkin, vaikkei virtaa niin ollutkaan. Liikkui kuitenkin ihan vapaaehtoisesti, vaikkakin vähän laiskasti. Kuskille meinasi tulla vilu kärryillä istuskellessa, varsinkin kun vielä pysähdyttiin kotimatkalla juttelemaan hetkeksi. Tallilla poni valjaista ja villaloimi niskaan toviksi. Linimenttiä jalkoihin ja Arnikaa kankkuihin, sekä vähän tervarasvaa kriittisiin paikkoihin. Polttiaiset tulivat taas ja niitä on enemmän kuin koko kesänä.

Koirien kanssa käytiin vielä juuri siinä hämärän rajamailla metsässä pyörähtämässä. Loppuilta löysäilyä. Harmi kun pimeä tulee jo niin aikaisin. Ja kun kuun loppuun päästään, niin sitten se vasta aikaisin tuleekin. Täytynee tarkistaa otsalamput ja varata riittävästi paristoja, niin pärjää taas. Pakkohan se on, kun ei muutakaan voi.


Kuva maanantain lenkiltä

Keskiviikkona oli sadepäivä, mutta tallille oli suunta silti. Olin aika myöhään liikkeellä eli vasta kuuden ajoissa startattiin lenkille. Käytiin siis taas remmilenkillä koirien ja Korpun kanssa. Poni oli rasittava. Ihan kiltisti kulki, muttei oikeastaan kuunnellut lainkaan. Oli jotenkin ihan muualla. Väsynyt varmaan, vaan kuunneltava on kuitenkin. Hiukan naruharjoituksia, kun alkoi tuijotella ties mitä. Tiedä sitten oliko mitään hyötyä, haittaa tuskin kuitenkaan.

Torstaina käytiin taas kärryttelemässä. Kylmä oli kuin hitto ja vaikka olin pukeutunut tukevasti, niin paleltua meinasi kärryillä istuskellessa. Ja koska pimeyskin uhkaa jo iltaisin, niin kovaa mentiin, jotta ehdittiin edes jotain. Käytiin noin kuuden seitsemän kilometrin lenkki, ravailtiin aina kun vain pohjat sallivat. Liikkui ihan kivasti ja kuuntelikin ajaessa, vaikka laittaessa ei kuunnellutkaan.


Kuva otettu ennen lenkkeilyä, tullessa oli jo pimeää.

Perjantaina en mennyt tallille, koska Korppu oikeasti tarvitsi jo vapaata vaihteeksi. Sitäpaitsi kello oli jo vaikka mitä, ennen kuin kotiuduin työpäivän jälkeen ja väsyttikin. Sade kuitenkin lakkasi jo iltapäivällä, joten olisin hyvin voinut mennä. Myrskyä olivat luvanneet ja myrskysikin päivällä ihan mukavasti. Koirien kanssa käytiin taas lenkillä vasta auringon laskiessa.




Lauantaina oli aurinkoista ja ihan mukavan lämmintäkin. Ihan oli liikaa vaatetta päällä, kun tallille läksin. Ensin hiukan lannan lappausta ja heinä/olki täydennystä ruokintarenkaaseen. Hyvin on maistunut sekä heinä että olki. Korppu mukaan siitä sitten. Painomittanauhalla tsekkaus ettei ole ainakaan lihonut. Ei ollut. Harjausta pikkuapulaisten avustamana. Kaverin sijaislapset olivat tutustumassa hevosiin ja kovin hienosti käyttäytyi Korppu vilkkaiden lasten seurassa. Ihan huippu heppu. Satula vielä selkään ja baanalle. Tehtiin pieni lenkki tiellä, n.2,5km. Kovasti kulki autoja juuri samaan aikaan, muttei niissä mitään ongelmia ollut, vaikka hiukan olikin säpsyllä päällä poni. Ravia harjoiteltiin ja alkoi kotimatkalla jo sujuakin. Tölttiäkin pienesti taas kokeiltiin. Siitä se lähtee sekin. Lähdettiin vielä lenkittämään koirat ratsuilujen jälkeen ja tehtiinkin 1,5 tunnin lenkki. Eiköhän se painokin ala pian tippumaan, ehkä jopa molemmilta. Koirilta ei parane, kun ovat jo nyt liian laihoja.






Illalla käytiin vielä koirien kanssa kaupassa ja samalla pienellä lenkillä. Ilma oli aika hieno, tyyni ja mukavan lämmin. Ei oltu silti kauaa, puolisen tuntia.

Sunnuntaiksi oli luvattu sadepäivää, vaan eipä sitä sitten tullutkaan. Kylmää oli kyllä. Aamusta harjoitusestekisoja katselemaan. Sieltä puolilta päivin tallille. tehtiin taas vaihteeksi Korpun kanssa ihan hyvän mittainen kärrylenkki, melkein kaksi tuntia. Suurin osa käveltiin, mutta en antanut yhtään hissutella eli reipasta käyntiä vaadin. Hölkkäiltiinkin toki, varmaan noin kolmen kilometrin verran yhteensä. Käytiin taas ihan ihmisten ilmoilla. Ihan koska vaihtelua ja hyvää harjoitusta. Kovasti taas piti maisemia katsella, mutta muuten kyllä käyttäytyi hienosti.






Koirien kanssa käytiin vielä myöhemmin lenkillä. Kylmää oli, mutta varsin kaunista, kun aurinkokin alkoi paistamaan ja ruskakin on viimein tullut. Tällaisesta syksystä minäkin pidän, ainakin vähän. Viime syksy oli syvältä. No, ehtii se tänäkin vuonna vielä sataa ihan kyllästymiseen asti. Toivotaan kuitenkin että ei. Talvea odotellessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti