sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Liikuntaa tavalla jos toisellakin ja vähän treeniä myös

Maanantaina sateli ja tuuli, ei siis mitään uutta. Se on syksy nyt. Vielä on onneksi sademäärät ihan maltilliset, toisin kuin viime syksynä eli ei valiteta ainakaan vielä. Tallille ajatuksena ehtiä toimia ennen kuin sade alkaa ja ihan melkein ehdinkin. Kenttä oli juuri lanattu ja koska hiekkaa on reilusti, oli se melkoisen raskas. Korppu joutui kuitenkin urheilemaan siellä hetkisen verran eli irtojuoksutusta ohjelmassa. Aika vähän tarvitsi puuttua mihinkään, pari kertaa taisi vaihtaa suuntaa luvatta, eikä "perä edellä" kääntynyt kai kuin kerran. Ei oltu kauaa, 5-10 minuuttia, mutta poni huohotti ja oli hikinen urakan jälkeen, joutuihan se kuitenkin hölkkäämään koko ajan. Käytiin vielä pienesti kävelyllä koirat mukana. Takaisin tullessa alkoikin sitten sataa ja poni joutui karsinaan syömään.

Tiistaina satoikin sitten lähes koko päivän. Ei mitenkään rankasti, mutta satoi nyt kumminkin. Ja tuuli. Korpun kanssa käytiin taas lenkittämässä koirat. Mukavan lämmintä oli kyllä, vaikka myrskysikin. Ei taida enää puhaltaa pohjoisesta. Hiki siis tuli tunnin lenkillä ainakin minulle.



Sen verran oli synkkää ja pimeää, etten viitsinyt kuvia ottaa, mutta pätkän videota kuvasin kuitenkin. Katsokoon ken viitsii. Itselleni tämä on kuitenkin mukava muisto.

Keskiviikkona olikin sitten lämmintä, parhaimmillaan +17. Paksulla turkilla varustettu teiniheppa oli ihan hikinen jo pihatolta hakiessa. Se oli myös jostain syystä stressaantunut, ei pahasti mutta kuitenkin varsin valmiina pakenemaan. Satulan nyt kuitenkin selkään heitin ja läksin maastoon. Hiukan joutui keskustelemaan, koska vähän piti tuijotella ja koheltaa, mutta aika hyvin meni kumminkin. Eikä tarvinut kauheasti käskeä etenemään. Hiki tuli. Ravailtiin ja tölttiäkin taas mentiin. Töltti ei vielä kauaa pysy ja puhtaanakin pysyy vain hitaassa temmossa, mutta eipä sillä vielä ole lihaksiakaan siihen. Ravi on jo ihan ok, kunhan kuski vain jaksaisi kevennellä.

Käytiin vielä koirien kanssa lenkillä kaupalta tallilta tullessa. Hieno ilma ja lämmintä. Mukava pieni lenkki ihmisten ilmoilla taas vaihteeksi. Kivaa oli.




Torstai, taas lämmin ja aurinkoinen päivä. Tallille liki heti töistä tultua. Poni pihatolta ja kärryt perään. Ei mitään kovin rankkaa lenkkiä viitsinyt tehdä, koska hervoton turkki ja lämmin ilma, mutta kuutisen kilometriä silti kipiteltiin. Alussa pieni hölkkäpätkä ja puolessa välissä noin 1,5 kilometrin hölkkä, muuten käveltiin reippaasti. Hiki tuli ponille. Hienosti toimi kaikkinensa tällä kertaa, pari traktorin kohtaamistakin selvitettiin ongelmitta, vaikka toinen oli tosi kapealla peltotiellä. On se vaan huippu.

Niin ja painotilanne on pysynyt aikalailla hallinnassa. Ensi "punnitus" pari viikkoa sitten antoi tulokseksi 511kg, tänään 484kg. Tuskin on laihtunut, ainakaan noin paljoa, mutta suunta on oikea. Painomittanauha nyt antaa eri tuloksen ihan siitäkin riippuen, mihin kohtaan sen pyöräyttää. Plus vuorokauden aika vaikuttaa ja miljoona muuta asiaa, kuten ihmiselläkin. Ihan hyvältä kuitenkin näyttää, kun ei ainakaan ole lihonut. Tavoite olisi löytää ne kylkiluut kevääseen mennessä. Saattaa olla jopa mahdollista, mutta sen näkee sitten.




Heti kotiin päästyäni, nappasin koirat naruihin ja hyppäsin polkupyörän selkään. Olivat siis olleet autossa mukana, kuten yleensäkin. Pikaisesti pyörähdettiin kolmen kilometrin lenkki ja kotiuduttiin lähes pimeällä. Naapurin isäntä tuosta vähän matkan päästä oli koirieen myös lenkillä. Harvoin täällä ketään näkee ja koska niin, Peikko taas hilpasi moikkaamaan huomaamatta. Kaverit (dobberi ja sakemanni) ei arvostaneet. Sain Peikon kuitenkin yhtenä kappaleena mukaani, koska isäntä on fiksu, toisin kuin Peikko, joka olisi varmaan ottanut turpaansa ilman sitä isäntää. Että sellaista.

Perjantaina oli Korpun lomapäivä, mutta se sai laiduntaa sen ajan kuin siivosin pihattotarhaa ja sekoittelin heinä/olki seosta ruokintarenkaaseen. Saatiin myös viimein sovittua, että myös meidän pihattoporukka saa laiduntaa päivisin, kuten kaikki muutkin tallin hevoset. Huippua. Nythän on parhaat laidunnuskelit, kun ei enää ole kuivaa ja lämpöäkin riittää eli sokerit alemmat kuin koko kesänä. Ainakin odelmasta otetut analyysit näin väittävät. Eikä ole paarmoja!


Laidunta kuvattuna ponin selkää jalustana käyttäen.

Lauantaina käytiin pitkällä lenkillä koirien ja Korpun kanssa. Pyörittiin moottoritien takana metsässä yli tunti, kun siellä on niin kivoja polkuja ja kallioita. Tekee hyvää kaikille, eikä vähiten ponin tasapainolle. Pieni äksidenttikin taas sattui ojan ylityksessä, kun Skorps loikkasi perässäni yli ja kolautti etusella pohkeeseen. Kapealla polulla ei oikein ollut mahdollisuutta väistääkään, muttei se silti päälle saa tulla. Muut ojan ylitykset meni kyllä hyvin, vaikka ponin tekniikassa onkin toivomisen varaa. Noin 2,5 tuntia kesti lenkki yhteensä. Tallille palattuamme, kiipesin vielä kyytiin hetkeksi ja kokeiltiin portinavausta selästä käsin. Temppua tarvitsee kyllä hieman vielä jalostaa..




Sunnuntai. Kaunis, aurinkoinen ja lämmin päivä. Parhaimmillaan taas +17 ja auringossa rutkasti enemmän. Päivällä koirien kanssa sienessä ihan tuossa "takamettässä". Suppilovahveroita riittää ihan kivasti suurin piirtein ikkunan alla. Kaksi kertaa tänään käytiin. Ennen tallille lähtöä noin 5 litraa ja tallilta tultua noin 2 litraa, joista jälkimmäisistä tehtiin jo ruokaakin.

Tallille vasta kahden jälkeen. Jo valmiiksi hikinen poni pihatosta ja kärryt perään. Tehtiin taas noin 7 kilometrin lenkki, ihan perusreittejä pitkin kipitellen. Suurimmaksi osaksi käveltiin reippaasti, varjoisassa metsän siimeksessä vähän hölkkäiltiin, enintään parin kilometrin verran. Ihan tuhannen hikinen poni oli lenkin jälkeen.




Ensi viikolla onkin ponilla lomaa tiedossa, kun heti huomenna maanantaina on rokotus. Pikkasen nimittäin voi olla mahdotonta liikkua edes taluttaen näillä keleillä ilman että poni hikoaa ja koska hikiliikunta on rokotuksen jälkeen kielletty, niin se tarkoittaa silloin lomaa. No, ehkäpä jotain pientä aivojumppaa kentällä voidaan harrastaa tai käydä pimeällä jo kylmenneessä kelissä kävelyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti