tiistai 8. syyskuuta 2015

Muutoksia majoitustiloissa

Jo reilu viikko sitten kuun vaihteessa suurin osa hevosista muutti laitumelta talvikortteereihinsa. Vain Ljúfurin pikku lauma ja naapurilauman nuorimmat kera "lapsenvahdin" jäivät vielä peltoon. Viime perjantaina pääsivät myös "meidän pojat" muuttamaan pihattoonsa. Ensin jouduttiin tosin tekemään aikamoinen työ pihaton siivoamiseksi. Edellisen asukkaan jäljiltä oli pahnat aika hurjassa kunnossa ja pihatto olikin tyhjennettävä kokonaan, ennen uusien olkien laittoa. Pihattolaisten omistajille siis kuuluu pihaton puhtaanapito, eikä edellinen ollut tehnyt muuta kuin lisännyt olkea. Alle oli jäänyt niin pissat, kakat kuin heinän jämätkin. Haju oli aika kamala.


Alkutilanne (kuva Minna Danielsbacka)

Lopputulos

Kun olimme saaneet paikat kuntoon, kävin rasvaamassa poniinin, jonka jälkeen kipsuttelimme kohti pihattoa. Matkalla otettiin laidun/pihattokaverit mukaan ja niin pojat muuttivat talviasumukseensa. Kovin kummoista riehuntaa ei ollut odotettavissa. Lähinnä ajateltiin, että pojat varmaankin passaavat itsensä heinäpaalin kupeeseen ja asettuvat taloksi. Vaan kas kummaa, saivathan ne sentään jonkinmoista elämää aikaiseksi, kun karauttivat laitumen puolelle, jonne on portti vielä auki toistaiseksi. Onneksi yhdellä tallilaisella sattui olemaan kamera mukana ja saatiin todistusaineistoa pappahepparaisten (17v ja 18v) juoksentelusta. Nuorin (4v) keskittyi vatsan seudun kasvattamiseen, eikä viitsinyt yhtä spurttia enempää juoksennella.








Kuvat Fanni Snellman

Hetken kaverit juoksentelivat, kävivät tutustumassa vesitarjoiluun ja siirtyivät sitten heinätarjoilun pariin pihaton puolelle. Hiukkasen Ljúfuria jännitti laitumen ja pihaton välillä oleva ojan ylittävä silta, jonka molemmilla sivuilla kulkee sähkölangat, mutta tuli siitä perässäni kuitenkin ihan rennosti. Nythän se on jo vanha juttu, eikä aiheuta enää reaktioita.






Odinille ja Martillehan tilat olivat jo ennestään tuttuja, mutta Ljúfur ei ollut täällä aiemmin käynyt muuta kuin aidan takana ihmettelemässä. Vaan hienosti tuntuu viihtyvän, eikä minkäänlaista stressiä ole ilmaantunut. Sisälläkin se on todistettavasti viihtynyt. Muuttopäivän lisäksi Ljúfur sai vielä kaksi lomapäivää, kun tässä tuntui olevan hyvä sauma näille. Loma oli ollut jo ajatuksissa jonkin aikaa, onhan se liikkunut nyt helmikuusta alkaen lähes päivittäin, satunnaisia vapaita lukuunottamatta. Nyt siis sai herra lomailla kokonaista kolme päivää, kävin sen vain rasvailemassa päivittäin. Teki molemmille hyvää. Nyt on taas jo pari päivää lenkkeilty, eilen koirien kanssa ja tänään ohjasajon merkeissä.




Eilen muuttivat sitten viimeisetkin laitumelta talliin eli tässä tapauksessa pihattoon. Nyt saa siis talvi tulla. Vaikka ei sen vielä niin väliksi olisi. Muutamat yöpakkaset toki tulisivat tarpeeseen, että katoaisivat ärsyttävät polttiaiset sekä iljettävät hirvikärpäset. Niitä odotellessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti